Ovoce vhodné k pálení


švestky

  • k výrobě slivovice se hodí všechny odrůdy, tedy i ranné a velkoplodé
  • plody určené k výrobě slivovice je vhodné ponechat na stromě až do úplné zralosti (u stopek se začínají svrašťovat)
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 8–10 týdnů
  • ze 100l kvasu lze získat i 10 a více litrů destilát.

mirabelky

  • z mirabelek lze získat destilát jemné chuti a vůně
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 3–4 týdny
  • ze 100l kvasu lze získat 6–7l destilátu

meruňky

  • plody určené k výrobě meruňkovice je vhodné z větší časti odpeckovat
  • (odstraníme tím hořkomandlovou příchuť, která zastírá přirozenou chuť meruněk)
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 4–5 týdnů
  • ze 100l kvasu lze získat 8–9l destilátu

broskve

  • destilát z broskví má jemnou chuť i vůni
  • jelikož se většinou nesnadně oddělují pecky, mívá často nahořklou příchuť
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 3–4 týdny
  • ze 100l kvasu lze většinou získat jen 3–4l destilátu

jablka

  • k výrobě destilátu se hodí všechny odrůdy s dostatečným obsahem cukru (letní odrůdy však mají malou výtěžnost)
  • jablka rozemeleme a na 100 litrovou nádobu přidáme 10–20l vlažné vody
  • kvalitnější destilát lze získat z jablečného vína
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 6–8 týdnů
  • pokud to kvalita jablek dovolí, je vhodné před přípravou kvasu uskladnění na 2–4 týdny
  • ze 100l kvasu lze získat 6–8l destilátu
  • ze 100l jablečného vína lze získat až 12l destilátu

hrušky

  • hruškovice mívá výraznou charakteristickou chuť i vůni
  • ne všechny odrůdy se však hodí k výrobě destilátu
  • na kvas se nejlépe hodí hrušky přezrálé ve stádiu počátečního hniličení po 2–4 týdením
  • skladováné hrušky je nejlépe rozemlet
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 6–7 týdnů
  • ze 100l kvasu lze dle odrůdy získat 5–8l destilátu

třešně

  • k výrobě třešňovice se nejlépe hodí divoce rostoucí třešně (ptáčnice) vhodné jsou také tmavé odrůdy (větší výtěžnost)
  • destilát z třešní má obzvláště jemnou chuť i vůni, a proto je důležíté odstopkování a sběr jen zralých plodů bez plísně a hniloby
  • po dodkvašení je třeba kvas co možná nejdříve vypálit
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 2–4 týdny
  • ze 100l kvasu lze získat 6–9l destilátu

višně

  • k výrobě višňovice se obdobně jako u třešní hodí zvláště tmavší odrůdy
  • destilát má jemnou kořeněnou chuť
  • v závislosti na teplotě kvasí asi 2–4 týdny
  • ze 100l kvasu lze získat 6–8l destilátu

Něco málo o kvasu

Ovoce musí být zralé až přezrálé, očištěné, nenahnilé a bez plísní. Musí se podrtit (u švestek je vhodné z jedné třetiny
i pecky) nebo zmoštovat a naložit do sudu (z plastu, dřeva, skla, nerezu, smaltu). Nevhodné jsou kovové a hliníkové nádoby. Do jablek i hrušek je vhodné přidat vodu, tak aby zhora kvasu nevyčnívala suchá dužnina. Ideální naplnění nádoby je ze 4/5, nádoba musí být uzavřená víkem s minimálním odvětráním (zabránění přístupu nežádoucích bakterií). Nejlépe nádoba hermeticky uzavřená, osazená kvasnou zátkou.

Nádoba musí být umístěná ve větrané místnosti a nemělo by se s ní míchat. Přestane-li unikat CO2, je kvašení u konce (chladem se proces zpomaluje a může se i pozastavit), poté nastává doba dokvašení. Až klesne obsah zkvasitelných cukrů v kvasu a přiblíží se nule je nutné kvas ihned vypálit. V případě hrušek pokud je cukernatost mezi 1–2% odvést
k vypálení. Pokud se takto neučiní, hrozí nebezpečí tzv. octového kvašení, kdy tyto kvasinky začnou pro svou potřebu spotřebovávat alkohol obsažený ve kvasu, který vznikl v dřívějším období alkoholového kvašení.

Ovoce sklízené na podzim kvasí zpravidla v rozmezí 5 až 10 týdnů, dokvašení trvá asi 1 až 3 týdny. Celý proces může trvat až 6 měsíců, dle teploty. Optimální teplota pro hodnotný kvas je 17°C. S kvalitou ovoce, jeho vyzrálosti
a cukernatosti, potažmo přípravy kvasu roste stupeň výtěžnosti. Ze 100kg kvasu je možné získat 5 až 9 litrů 50%
pálenky – u švestek či moštu (jablka, hrušky) i více.

Kvasinky: pro ideální kvalitní vykvašení je nejlepší přidat do kvasu kvasinky a výživu pro kvasinky. Kvasinky zajistí rovnoměrné kvalitní prokvašení bez jakýchkoliv změn v chuti kvasu či pálenky.

Pokud pro přípravu kvasu nemáte čas, nádoby, prostory apod., můžete ovoce dovézt k nám, ovoce hromadně vykvasíme
v naší kvasírně a po vypálení si jen vyzvednete hotovou pálenku. Na 1 litr 50% pálenky potřebujete 12kg jablek nebo 11kg švestek.

 
23.duben 2014

Přídána sekce likéry

Přidána sekce likéry
Vloženy 4 recepty na další se můžete těšit v brzké době.
 
20.duben 2012

Spuštění www

Dne 20.4.2012 jsme pro Vás spustili naše nové stránky.